fredag 26. oktober 2012

Flaggskipet tar inn vann!

Det er rørende å se hvordan rivalene Obama og Romney opptrer som om skuta bare har noen riper i lakken.  De vet ganske sikkert at tilstanden er mer alvorlig, skuta er nemlig lekk og ligger allerede dypt i vannet. Men selvsagt er det lite lurt å plage besetning og mannskap med slike dårlige nyheter.

Etter den andre verdenskrig ble det militær industrielle kompleks etablert i USA som en nøkkel til evig vekst og velstand. En hel verden lå nede med brukket rygg, sønderbombet. Unntaket var USA, industri og infrastruktur var fullt intakt, og verden trengte varer, tjenester og kapital. USA ble en økonomisk, politisk og militær gigant. Dollaren infiltrerte de fleste lands økonomier, militære baser til lands og til vanns sørget for militær avskrekking. Historias største supermakt så dagens lys.
En økonomi som er avhengig av at staten pumper penger inn i militær opprustning krever også avsetning og omsetning av produktene. Våpenmateriell må forbrukes og nye utvikles for å holde hjulene i gang. Hele den industrien som leverer varer og tjenester til den militære sektor er også avhengig av en viss omsetning. Sagt med rene ord, økonomisk vekst er betinget av krigføring. På den bakgrunn kan man forstå at supermakta USA har deltatt i over tjue væpna konflikter og kriger siden 1945.
Millioner av menneskeliv har gått tapt og nasjoner lagt i grus.
USAs krigsøkonomi er ikke noe nytt fenomen i historisk sammenheng. Hitlers Tyskland på 1930 tallet, for eksempel, brukte samme modell for å få tysk økonomi på fote. 
En krigsøkonomi har imidlertid også sin begrensning. Allerede under Vietnamkrigen (1964-73) kom de første tegn på at krig koster mer enn det smaker. Forsmedelig var det jo selvsagt at supermakta tapte for et lite asiatisk folk, og det til tross for utvikling av flere nye drapsmetoder. Napalm, klasebomber, kjemikalier (Agent Orange), splintgranater for å nevne noen. Med sine enorme B52 bombefly teppebombet USA nord Vietnam med et antall bomber lik det som ble sluppet under hele andre verdenskrig. «Gods own country» var nådeløs i sin krigføring.

Under president Bush økte landets gjeld med 65 prosent. Krig koster. I dag sliter staten USA med en voksende gjeld som tilsvarer 70 prosent av BNP, 16.000 milliarder dollar! USA makter ikke lenger å betale for seg og har et underskudd på handelsbalansen tilsvarende 1000 milliarder dollar. Den største kreditoren er Kina. Samtidig lever 16 prosent av USAs befolkning under FNs fattigdomsgrense, og 47 millioner mennesker blir tildelt matkuponger for ikke å sulte ihjel. En prosent av landets befolkning eier 36 prosent av landets verdier, mens 80 prosent av folket må nøye seg med kun 11 prosent.

Det er jo egentlig beundringsverdig at noen i det hele tatt vil stå til rors som commander–in–chief ombord på et synkende skip, og særlig når mannskapet føler seg forrådt og dirrer av harme. En situasjon som fort kan utvikle seg til det rene mytteri...

Ingen kommentarer: