fredag 6. mai 2016

Åpent brev til Sylvi Listhaug (3:7)

Hei igjen, innvandrings- og integreringsminister, 
vi fortsetter vår kulturanalyse med juletreet...  
Jo, skikken med å gå ut i skauen og hente seg et lite grantre, ta det inn i stua og pynte med lys og glitter, stammer jo fra Tyskland som en gammel hedensk tradisjon. 
Men i dag har «det grønne, glitrende tre..» blitt selve symbolet på julas store kjøpefest med Jesus som handelstandens høye beskytter...

Motivet til selbuvottene, åttebladrosa, finnes over hele verden og har sin opprinnelse i India. Visste du at anorakken er fra Grønland, kiosk og yoghurt fra Tyrkia, tomat fra Mexico og pyjamas fra Pakistan?
Sylvi, jeg byr opp til dans, og du kan velge wienervals eller tyrolervals, samba fra Brasil eller argentinsk tango.
Men kjenner jeg deg rett foretrekker du «Tango for to» av Alf Prøysen og Nora Brockstedt. For de er norske, det har du helt rett i.

Du som er statsråd og stortingspolitiker vet selvsagt hvor vår grunnlov og forfatning stammer fra? Ja, riktig, det er en blåkopi av den franske forfatning som et resultat av revolusjonen i 1789.
Selv vikingene må vi dele med svensker og dansker, de som drakk seg fulle på mjød og gikk berserk. På samme tid lærte studenter algebra (fra arabisk algabr) med andregradsligninger på de mange universiteter i den arabiske verden.
Ja, kaffen kommer jo også fra de kanter. Visste du at vi drikker mest kaffe per innbygger i hele verden, bare så vidt slått av Finland?

Men hvor kommer nasjonalsymbolet vårt fra?
Fra Sunnmøre? Nei, det er vel ikke løver der så vidt jeg vet.
Men det er kanskje lurt å bytte ut løven med en bjørn eller ulv før Fremskrittspartiets rovdyrpolitikk får de utryddet for godt?
Når du står på Stortingets talerstol er språket ditt dominert av ord som er lånt fra andre språk, direkte og omskrevet. 
Tenk hvis Stortinget forlangte at du bare skulle bruke såkalte arveord, de som kan føres tilbake til gammelnorsk. Ditt politiske budskap ville garantert blitt enda mer uforståelig siden de bare utgjør 10 prosent av hele vårt språkforråd.

Slik kan vi fortsette å dissekere norsk kultur og norske verdier og finner at vi er satt sammen av «bestanddeler» fra omtrent hele verden. En kultur som du vil verne om og beskytte mot fremmed påvirkning. Greit.

Men hvorfor fører da du og din regjering en politikk som smuldrer opp vår kultur?
Din partikollega, finansminister Siv Jensen, stimulerer storkapitalen slik at den kan kjøpe opp den som er mindre. 
Den type sentralisering svekker selvsagt næring og bosetting i "distrikts Norge". 
Som landbruksminister sørget du for å favorisere de største gårdsbrukene på bekostning av de små. Gjennomsnittlig forsvinner 1000 gårdsbruk hvert år og naturen tar tilbake det kultiverte landskapet. Det er lønnsomt, påstår du.

Men Sylvi Listhaug, din lille hjembygd Ørskog på Sunnmøre, lider jo under din egen politiske ideologi. Snart er også den borte for godt! 
Vi snakkes i neste brev, 
hilsen Kjell.

Ingen kommentarer: